Poradniki
ŁĄCZENIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH

NAZWA PRODUKTU

NAJLEPSZE POŁĄCZENIE

NAJGORSZE POŁĄCZENIE

Mięso (wszystkie rodzaje)

Zielone warzywa

Mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana

Skrobia (chleb, ziemniaki)

Zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne

Wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy

Zielone warzywa

Wszystkie białka, wszystkie produkty skrobiowe

Mleko

Orzechy (większość rodzajów)

Zielone warzywa, kwaśne owoce

Mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny

Jaja

Zielona warzywa

Mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny

Mleko

Spożywać oddzielnie, można z kwaśnymi owocami

Wszystkie białka, zielone warzywa, produkty skrobiowe

Tłuszcze zwierzęce

Wszystkie rośliny zbożowe

Wszystkie białka

Melon (wszystkie rodzaje)

Zawsze spożywać oddzielnie

Wszystkie produkty

Rośliny zbożowe (pszenica, żyto, owies)

Zielone warzywa

Kwaśne owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko

Rośliny strączkowe

Zielone warzywa

Wszystkie białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe, śmietanka

Owoce niekwaśne i półkwaśne

Kwaśne mleko

Kwaśne owoce, skrobia, mleko, białka

Owoce kwaśne

Orzechy, kwaśne mleko, inne kwaśne owoce

Wszystkie słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów)

 
Źródło: M. Tombak, Jak żyć długo i zdrowo, Łódź 2001, s. 115.