NAZWA PRODUKTU |
NAJLEPSZE POŁĄCZENIE |
NAJGORSZE POŁĄCZENIE |
Mięso (wszystkie rodzaje) |
Zielone warzywa |
Mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana |
Skrobia (chleb, ziemniaki) |
Zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne |
Wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy |
Zielone warzywa |
Wszystkie białka, wszystkie produkty skrobiowe |
Mleko |
Orzechy (większość rodzajów) |
Zielone warzywa, kwaśne owoce |
Mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny |
Jaja |
Zielona warzywa |
Mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny |
Mleko |
Spożywać oddzielnie, można z kwaśnymi owocami |
Wszystkie białka, zielone warzywa, produkty skrobiowe |
Tłuszcze zwierzęce |
Wszystkie rośliny zbożowe |
Wszystkie białka |
Melon (wszystkie rodzaje) |
Zawsze spożywać oddzielnie |
Wszystkie produkty |
Rośliny zbożowe (pszenica, żyto, owies) |
Zielone warzywa |
Kwaśne owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko |
Rośliny strączkowe |
Zielone warzywa |
Wszystkie białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe, śmietanka |
Owoce niekwaśne i półkwaśne |
Kwaśne mleko |
Kwaśne owoce, skrobia, mleko, białka |
Owoce kwaśne |
Orzechy, kwaśne mleko, inne kwaśne owoce |
Wszystkie słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów) |
ŁĄCZENIE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
Źródło: M. Tombak, Jak żyć długo i zdrowo, Łódź 2001, s. 115.