Poradniki
Yerba mate pobudza, dodaje energii, ale czy tylko?
 
Yerba mate na świecie kojarzona jest przede wszystkim z pobudzającym napojem, nierzadko traktowana jako substytut kawy. Medycyna i ziołolecznictwo zalecają napój na wiele dolegliwości, od bólów głowy, przez reumatyzm, hemoroidy, zaburzenia wątroby, nadwagę, po przemęczenie i depresję… jakie jeszcze ma właściwości – poniżej.
 
Wysuszone, zmielone listki i gałązki z ostrokrzewu paragwajskiego bogate w składniki mineralne i witaminy, barwniki i antyoksydanty, wykazujące szereg właściwości zdrowotnych.
 
Rozbudza, dodaje energii
Napar yerba zawiera kofeinę, teofilinę, teobrominę. Substancje te, w przeciwieństwie do kawy, nie powodują uzależnienia, pobudzają fizycznie i psychicznie. Nie wywołują także nagłych skoków kofeinowych, pobudzenie następuje stopniowo i długo się utrzymuje. Wbrew pozorom nie powoduje problemów z zaśnięciem, co więcej – pomaga regulować proces zasypiania.
 
Zwiększa koncentrację
Napój aktywizuje pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentracje. A zawarta w nim witamina B, będąca naturalnym antydepresantem, przyczynia się do poprawy nastroju oraz niweluje zmęczenie psychiczne.
 
Wspomaga odchudzanie
Zmniejsza apetyt, redukuje problemy gastryczne. Yerba mate także pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz przyśpiesza przemianę materii. A właściwości moczopędne produktu ułatwiają pozbywanie się z organizmu nadmiaru wody oraz toksyn.
 
Reguluje poziom cholesterolu
Regulacja cholesterolu oznacza, że trunek chroni serce przed złym cholesterolem (LDL) – obniżając jego poziom, i podnosi poziom dobrego (HDL) – zapobiegając otyłości i rozwojowi miażdżycy.
 
Wzmacnia odporność
Saponiny obecne w napoju działają nie tylko odkażająco i bakteriobójczo, lecz także wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Nierzadko stosowany też w trakcie leczenia alergii i astmy.
 
O właściwościach prozdrowotnych yerba mate można by pisać znacznie więcej i szerzej. Po dziś dzień stanowi przedmiot licznych badań naukowych I mimo że gorzkawy smak nie szczególnie zachęca do jej regularnego spożywania, to korzyści, jakie przynosi dla organizmu, rekompensują wszystko inne.