Alarmujący brak witamin
Aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować, musi mieć zapewnione odpowiednie składniki odżywcze. Mowa tutaj m.in. o witaminach, które są dostarczane z pożywieniem. Czasami jednak ich ilość jest niewystarczająca, przez co w organizmie dochodzi do zmian. Aby temu zapobiec, warto wiedzieć nie tylko jakie witaminy znajdują się w poszczególnych produktach, ale również, po czym poznać, że jest ich stanowczo za mało.
Rola witamin w organizmie
Nazwa „witamina” pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza życie. I jest to bardzo trafne nazewnictwo, zważywszy na fakt, że te organiczne związki nie tylko usprawniają procesy życiowe, ale w niektórych przypadkach wręcz warunkują przebieg określonych mechanizmów w ludzkim organizmie. Witaminy odpowiadają bowiem za prawidłowy wzrost kości, za wzrok, przepływ krwi, rozwój psychiki, koncentracje, wzrost odporności – można by jeszcze długo wymieniać. Nietrudno więc wywnioskować, że skoro dochodzi do ich niedoboru, organizm może dać nam się we znaki.
Gdy brakuje witamin
Istnieje kilka podstawowych witamin, które odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu organizmu. I to właśnie ich niedobór powoduje zmiany, które już w momencie pojawienia się, powinny być sygnałem ostrzegawczym.
Witamina D3 – jedna z nielicznych witamin, której nie dostarcza się za pośrednictwem pokarmu, a czerpie się ze słońca. Odpowiada m.in. za mocne kości, doskonale funkcjonujący układ krążenia czy zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Kiedy mamy jej zbyt mało, odczuwamy smutek, apatię, bóle głowy. Mogą nas również boleć kości i pojawić się problemy z wagą. Aby temu zapobiec, w okresie słonecznym należy dużo przebywać na świeżym powietrzu, natomiast zimą przyjmować witaminę D3 w formie suplementów.
Witamina K2 – odpowiedzialna jest przede wszystkim za krzepliwość krwi, ale również za odnowę tkanek i wzrost komórek. To dzięki niej nasze kości są mocne. Gdy w organizmie występuje jej niedobór, może pojawić się krwawienie z dziąseł lub problem z gojeniem się ran. W uzupełnieniu jej braków pomogą takie produkty jak sery, kefiry, masło czy kiszona kapusta.
Witamina B12 – wśród naukowców nazywana „witaminą energii”, nieprzypadkowo zresztą. Pomaga w produkcji energii, tworzeniu krwi, syntezie DNA. Jej niedobór można poznać po takich objawach jak problemy z pamięcią, wahania nastroju, zmęczenie, osłabienie w mięśniach. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, więc jeśli chcemy, aby jej brak nie stanowił dla nas problemu, warto do menu wprowadzić wołowinę, jagnięcinę, ryby, jaja.
Witamina E – odpowiedzialna jest za sprawne funkcjonowanie naszego mózgu, ale również zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Zbyt mała ilość powoduje rozdrażnienie, problemy z przemianą materii, pogorszenie wzroku, wczesne starzenie się skóry. Doskonałym jej źródłem są orzechy, szpinak czy brokuły.
W razie zaobserwowania u siebie któregokolwiek z objawów warto najpierw skonsultować się lekarzem, który potwierdzi, czy faktycznie chodzi o niedobór witamin. Jeśli tak, należy wprowadzić zmiany w codziennym jadłospisie, a jeśli zajdzie taka potrzeba, wprowadzić również odpowiednią suplementację. Takie działania z pewnością przywrócą organizm do doskonałej formy.