GABINET DIETETYKA

DIETETYKA W PROFESJONALNYM WYDANIU!
Niemowlęta, kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, dzieci w wieku przedszkolnym oraz szkolnym, osoby dorosłe i każdy kto potrzebuje naszej pomocy!

 

DIETETYK 

jest to osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Układa plany dietetyczne zarówno dla pojedynczej osoby, jak i różnych grup populacyjnych. Dietetyk promuje zdrowy styl życia. Porady dietetyczne udziela ludziom zdrowym oraz chorym. Zapewnia pomoc w ułożeniu jadłospisu i jego koordynowaniu w czasie leczenia. Jego rady i zalecenia powinny uwzględniać tryb życia, płeć, wiek i stan zdrowia pacjenta. Dietetyk uwzględnia wpływ żywności na funkcjonowanie organizmu. Zna wartość odżywczą produktów spożywczych, orientuje się w technologii produkcji potraw oraz zdaje sobie sprawę z utraty składników odżywczych zachodzących w trakcie przygotowania żywności i jej przechowywania.

Zadania zawodowe dietetyka:

-układa diety w przypadku chorób powstałych na tle nieodpowiedniego żywienia,
-potrafi stosować produkty lecznicze w celu poprawy zdrowia,
-planuje i przygotowuje potrawy zgodnie z aktualnymi zasadami żywienia,
-układa plany żywieniowe zgodnie z obowiązującą klasyfikacją diet,
-stosuje zasady systemu HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) w trakcie przygotowywania potraw,
-nadzoruje i kontroluje etapy produkcji posiłków,
-kontroluje warunki przechowywania żywności oraz jakość produktów spożywczych,
-udziela porad/konsultacji dietetycznych,
-prowadzi poradnie/gabinety dietetyczne oraz inne formy działalności świadczące usługi dietetyczne,
-uczestniczy w szkoleniach, warsztatach, wykładach prowadząc edukacje żywieniową,
-gromadzi dokumentacje żywieniową pacjentów,
-ocenia i koryguje sposób żywienia,
-ustala zapotrzebowanie na składniki odżywcze (witaminy, składniki mineralne, białka, tłuszcze, węglowodany),
-rozpoznaje niedobory składników odżywczych oraz formy niedożywienia, jednocześnie zapobiega ich występowaniu, a w razie konieczności prowadzi proces leczenia (często współpracując z lekarzem lub pod jego nadzorem),
-prowadzi żywienie zbiorowe grup ludności oraz indywidualne, stosując aktualne zalecenia żywieniowe,
-przeprowadza szkolenia dla pracowników zatrudnionych w branży żywieniowej, biorąc pod uwagę GHP (Dobra praktyka Higieniczna) oraz GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna), a także zwraca uwagę na właściwą organizację pracy,
-potrafi udzielić wsparcia emocjonalnego pacjentowi.

BADANIA DIAGNOSTYCZNE NIEZBĘDNE DO KONSULTACJI MOŻNA WYKONAĆ BEZPOŚREDNIO W OŚRODKU ZDROWIA!

Czynności podejmowane w ramach gabinetu dietetyka: 

- budowanie świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania, 

- sporządzanie jadłospisów dla osoby dorosłej w dietozależnych jednostkach chorobowych, 

- sporządzanie diet odchudzających, 

- opieka żywieniowa kobiet w ciąży oraz karmiących, 

- zalecenia dotyczące rozszerzania diety niemowlaków,

- budowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci oraz młodzieży, 

- żywienie w alergiach i nietolerancjach żywieniowych, 

- edukacja żywieniowa pacjentów, 

- zapobieganie chorobom zależnym od żywienia,

- analiza składu masy ciała, wykonywana specjalistycznym analizatorem

- ocena stanu odżywienia pacjentów,

- kontrola i monitorowanie postępów.

 
DIETETYK MARTYNA ZWIERZAK-POWROŹNIK
DIETETYK MARTYNA ZWIERZAK-POWROŹNIK
specjalista kliniczny oraz pediatryczny

REJESTRACJA