Poradniki

Bezpłodność na widelcu

Na ludzką płodność wpływa wiele czynników. Tym, co sprawia, że mogą pojawić się problemy z zajściem w ciążę, jest między innymi wiek, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nadmiar chemikaliów w otoczeniu, stres, a także niewłaściwa dieta. Aby móc, w jak najszybszym czasie cieszyć się potomstwem, warto wyeliminować ze swojego życia szkodliwe czynniki. Konieczne jest również zweryfikowanie swojego codziennego jadłospisu, ponieważ od tego, co znajduje się na naszych talerzach, naprawdę wiele zależy.

Dlaczego dieta jest tak istotna?

Odpowiednie odżywianie jest czynnikiem kluczowym podczas planowania rodziny. Zarówno nadwaga, jak i niedowaga mogą znacznie utrudnić cały proces – w przypadku nadwagi nadmiar tkanki tłuszczowej u kobiet może zaburzyć gospodarkę hormonalną, co automatycznie skutkuje problemami z zajściem w ciążę. Z kolei niedowaga sprawia, że miesiączki są bardzo rzadkie lub wręcz zanikają – to powoduje trudności z ustaleniem czasu jajeczkowania. Jednak nie tylko kobiety powinny pilnować diety. Również panowie muszą mieć się na baczności – koniec ze śmieciowym jedzeniem, a przede wszystkim z alkoholem, który utrudnia przyswajanie cynku niezbędnego w procesie produkcji nasienia i przedłużeniu żywotności plemników.

Co powinni jeść przyszli rodzice?

Jest kilka podstawowych składników, których nie powinno zabraknąć w diecie przyszłych rodziców. Zaliczamy do nich:

  • witaminę E – jej niedobór sprawia, że zwiększa się ryzyku obumarcia płodu, a u mężczyzn może dojść do zwyrodnienia plemników. Znaleźć ją można w olejach roślinnych, orzechach laskowych, warzywach liściastych;
  • tłusty nabiał – jego brak może doprowadzić u kobiet do niepłodności owulacyjnej, a niedobór u mężczyzn jest przyczyną zaburzenia gospodarki hormonalnej. Jego najlepsze źródła to mleko, jogurty, maślanki, kefiry, twaróg czy ser żółty;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – znaleźć je można w rybach morskich i awokado. Podczas ich rozpadu dochodzi do powstania eikozanoidów, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie między innymi układu rozrodczego;
  • cynk – doskonale poprawia libido, jednak jego brak może doprowadzić do zaburzeń miesiączkowania oraz zmniejszenia liczby produkowanych plemników. Aby tego uniknąć, warto do diety wprowadzić jaja, mięso, pieczywo razowe, kasze oraz nasiona roślin strączkowych;
  • żelazo – gdy jest go zbyt mało w organizmie, może dojść do dysfunkcji narządów płciowych u mężczyzn. U kobiet jego odpowiednia ilość wspomaga dojrzewanie komórki jajowej i zarodka. Doskonałym źródłem żelaza są czerwone mięso, ryby, pietruszka czy suszone morele;
  • kwas foliowy – to konieczność, jeśli chcemy starać się o dziecko. Jego niedobór może obniżyć żywotność plemników u mężczyzn. Dbając o jego odpowiedni poziom, wspiera się przebieg ciąży i rozwój układu nerwowego u dziecka. Bogate w kwas foliowy są ryby, buraki, korzeń pietruszki, wątróbka i czerwone mięso.

Starając się o maluszka, warto uzbroić się w cierpliwość. Czasami bowiem potrzeba czasu, aby doszło do zajścia w ciąże. Jeśli mimo usilnych starań, zmian wprowadzonych w trybie życia i w diecie, próby dalej kończą się fiaskiem, warto skonsultować się ze specjalistą.